Monday, January 8, 2007

Nokia N93i



Prethodnik ovog modela (N93) dobio je brojne nagrade, kao najbolji foto i smart telefon godine, a neke od njih su:
- 'European Media Phone of the Year 2006-2007' koju dodeljuje European Imaging and Sound Association (EISA)
- 'Innovation of the Year 2006'koju dodeljuje Digital Video
- 'Editor's Choice 2006' koju dodeljuje časopis American Photo

Iako jedan od najboljih mobilnih telefona ikada, N93 je imao dva vrlo značajna nedostatka - težinu i veličinu (cenu ćemo ovoga puta zanemariti). Stoga Nokia N93i teži 17 grama manje i po visini je skraćena za čitav centimetar! Nažalost smanjenje težine i dimenzija ispraćeno je ugradnjom baterije manjeg kapaciteta, ali i smanjennjem veličine tastaera (tastature). Čak su i konektori i ležište miniSD kartica dobili drugačija mesta u odnosu na N93.
Ipak, prednosti N93i ogledaju se i u još kvalitetnijem mehanizmu za rotiranje i lepšoj spoljašnjosti. Pored drugih boja kućišta telefon ima ugrađen i "nevidljivi" displej, koji se aktivira samo pri određenim funkcijama - kada stigne poruka ili je u toku telefonski razgovor. Naime, ispod staklaste površine, koja podseća na ogledalo, ugrađen je displej sličnih karakteristika kao na Z610 i Z310 SE telefonima. Glavni displej ima 16.7 miliona boja i dijagonalu od 2.4 inča.
Još neka od poboljšanja su kartica od 1 GB u standardnom pakovanju, bolje i stilizovanije kontrole kamere, VOX personalni foto i video blog program, vrlo tanak gornji preklopnik...
Ostale opcije se nisu menjale, što znači da je ovo telefon sa (skoro) svim konekcijama, uključujući WLAN i 3G sa video pozivima. Naravno, N93i je i dalje najbolji telefon na svetu što se kamere i video snimanja tiče. U pitanju je Carl Zaiss kamera sa trostrukim optičkim zumom i mehaničkim okidačem. Video se snima u DVD rezoluciji sa do 30 slika u sekundi. Na karticu od 1 GB, koja dolazi uz telefon može se snimiti do 45 minuta najkvalitetnijeg videa ili snimiti oko 1250 fotografija u najboljoj rezoluciji. Komercijalni strart N93i predviđen je za prvo tromesečje ove godine, a cena bez poreza i ostalih taksi biće oko 600 evra.

No comments: